4 hundsporter

Sitter och jobbar lite på alla mina rester som jag lyckats sammla på mig.
"4- Hundsporter" är snart klart. Har skrivit om lydnad, Rallylydnad, Freestyle och innan jag skickar in det ska jag även skriva om Heelwork to music. Man fick inte välja hundsporter själv då hade jag som ni säkert förstår, valt i alla fall Agility. Tänkte dela med mig till er som vill lära er mer om dessa hundsporter.



Vilken hundsport tycker ni är roligast? / Varför?

TävlingsLydnad
När du tävlar i lydnad med din hund kan du tävla i 4 olika klasser. Den mest grundläggand klass heter lydnadsklass 1 som följs av lydnadsklass 2 och lydnadsklass 3, den högsta klassen heter Elitlydnad. När du ska tävla i lydnad måste hunden vara minst 10 månader, vaccinerad och ID-märkt. Alla raser får vara med och tävla, även blandraser. Föraren måste vara minst 12 år gammal för att få tävla. Vid tävling kan man vinna ett första, andra eller tredjepris beroende på de sammanlagda poängen för varje delmoment. Lyckas du få ett första pris är du välkommen upp i nästa klass, men du kan välja att stanna kvar. För att vinna en titel (då skriv den givande titel i hunden stamtavla) måste du vinna 3 första priser i en klass. När du valt att gå upp en klass kan du aldrig gå tillbaka ner. För att bli lydnadschampion krävs alla titlar och en utställningsmerit därför kan inte en blandras bli lydnadschampion men dom kan fortfarande få titeln LPelit.
Lydnadsklass 1 består bland annat av att gå fot som betyder att hunden ska gå vid position vid förarens sida.det består även av platsliggning då hunden ligger stilla uppradad bredvid dom andra tävlande i 2 minuter 10 meter ifrån föraren.

Rallylydnad
Rallylydnad är en mix mellan traditionell lydnad och freestyle. En bana för Rallylydnad ska vara minst 15 x 20 men 15 x 24 rekommenderas. När man tävlar Rallylydnad placeras mellan 12-20 skyltar ut, hur många beror på vilken klass men tävlar i. Lättaste klassen består av minst antal skyltar. På skyltar står en instruktion på vad förare och hunden ska utföra. Det finns ungefär 70 olika moment man kan stöta på och det finns 4 svårighets klasser: Nybörjare, fortsättning, avancerad och Mästare. Vid start av tävling börjar man med 100 poäng men allt som domaren bedömer ekipaget samtidigt som det går utsatt bana drar domaren av poäng. 100 poäng är alltså högsta poäng. Inga nedrag görs när föraren till exempel pratar eller uppmuntrar hunden, det ses mer som positivt från domarens syn. Men föraren får inte medvetet röra hunden. För att starta rallylydnad är det bra om hunden har vissa förkunskaper som att på kommando kunna sätta sig, lägga sig och ställa sig. God kontakt med föraren är också bra. Alla hundar kan träna och tävla Rallylydnad, Alla raser och även blandraser. Små som stora och även gamla hundar. Hundar som pensionerats inom andra grenar går ofta över till Rallylyndaden för att inte bli helt utan aktivering och motion. Löptikar får starta på tävling. Men för att få tävla måste hunden vara vaccinerad och ID-märkt.

Freestyle
I freestyle utför hund tillsammans med förare ett fritt utformat “dansprogram” till musik. Sporten brukar förklaras som dans med hund. Dom tre kategorierna som domarna bedömer är: Utförande, Programets planering och kvalitet, och tolkning av musik. Största delen av bedömningen går till att bedöma ekipagets val av rörelser och hur programet har anpassats till musiken. Det är vanligt att ekipaget har ett speciellt tema på sitt program och det är för att skaffa sig en tilltalande helhet. Denna sport passa dom allra flesta hundar sen är det förarens uppgift att anpassa programmets koreografi, tempo och musik till hundens storlek och temperament. Men om hunden trivs i nya miljöer och har en bra koncentrations förmåga brukar oftast vara en föedel. Några grundrörelser inom freestyle är: Slalom mellan benen, snurr, positionsarbetet och hopp. Hunden måste vara minst 12 månader för att få tävla. Alla raser och även blandraser får tävla.
Däremot måste hunden vara vaccinerad och ID-märkt. Freestyle är en ny sport i Sverige och har bara varit officiell i några år, därför kommer det nya regler och regler ändras allt eftersom. Det finns tre klasser att tävla i: från klass 1 till klass 3. Klass 1 är den klass man börjar tävla i och är därför också den lättaste klassen. Blir man sedan uppflyttad till nästa klass så ökar svårigheten och domarna är noggrannare i sin bedömning. Programet ska också vara längre ju högre klass du tävlar i. Det finns också några inofficiella klasser som brukar anordnas, som lag- och parklass och även brace. Det är när det är en förare och två eller flera hundar i ett program.


Kommentarer
Postat av: Malin

Bra att du tar tag i dina rester ! En liten sak bara... 12års regeln är borta sedan 20120101, nu är det 10 år i lydnaden men fortfarande 12 år för att tävla Bruks!

/ Malin

2012-04-21 @ 21:25:20
URL: http://www.wheats.se
Postat av: Rebecca

Vilken härlig hemsida. Jättefin! Hittade hit via facebookgruppen "Hundbloggar"



Kul att skriva om olika hundsporter.

2012-04-22 @ 12:01:04
URL: http://www.sheltieliv.fotograf24.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0